Bestil inden klokken 15 og få din ordre sendt samme dag!

Konfirmationstale - en uforglemmelig tale til konfirmanden

En mand holder konfirmationstale. En god tale til konfirmanden bliver holdt.

Sådan holder du din konfirmationstale

Det er snart konfirmationstid. Der er styr på alt, der har med festen at gøre. Mad, sange, gaver, bordplan, tøj og pynt osv. I går egentlig bare og ser frem til den store dag. Men skal der holdes tale til konfirmanden? Så følg med her, hvor vi guider dig til den perfekte konfirmationstale.

Hvad skal du dog gøre? Du er jo ikke den store taler, har ikke prøvet det før, er ikke god til at skrive en tale, bliver alt for let rørt eller nervøs - og hvad man ellers kan finde på af bekymringer…

Fat mod!

Vi giver dig idéer, inspiration og tips til, hvordan du får skrevet en fantastisk konfirmationstale.

Vi kommer også ind på tips til, hvordan du holder din tale til konfirmanden, så den vil blive husket som en virkelig god én af slagsen.

Den gode tale til konfirmanden

En god tale er, i al sin enkelthed en, der når ud til sine gæster. Én, der får gæsterne til at lytte med og ikke tænke på alt muligt andet - og det kan der være mange måder at nå frem til på.

Når du skal skrive en konfirmationstale, er det en god idé at snakke dig frem til, hvad du skriver ned. Prøv at sige sætningerne højt imens du skriver. På den måde bliver din tale meget mere levende og vil ikke lyde nær så meget, som noget du står og læser op.

Husk at skrive talen til modtageren, som i dette tilfælde er konfirmanden. Det vil sige, at du primært skal tale i et sprog som er forståeligt for ham/hende.

Konfirmanden er altid hovedpersonen i din tale. Derfor kan du, eller andre, dog sagtens optræde i den som bipersoner med relevans for historien.

Skriv i korte og præcise sætninger. Det drejer sig ikke om en forelæsning på et universitet – alle skal kunne følge med - ung som gammel.

Tænk over, hvor meget humor du vil bruge i din konfirmationstale. Synes du, det er passende, at gæsterne får noget at grine af indimellem - eller skal din tale være mere klassisk og formel?

En tales struktur

Få en god struktur på din konfirmationstale. Det vil hjælpe dig, når du skal skrive og holde den. Det vil også gøre det lettere for konfirmanden og gæsterne at følge med.

En traditionel tale består i al sin enkelhed af tre afsnit:

  • Indledning
  • Hoveddel
  • Afslutning

Indledning

I indledningen lægger du ud med at fortælle om dagens betydning for konfirmanden og familien.

”Kære konfirmand

Vi er i dag samlet for at fejre dig, Maria, og din indtræden i de voksnes rækker. Ja, så sidder du nok allerede og kigger rundt, og tænker, at det vist lige tager et stykke tid endnu, før du er helt voksen. Men i dag er en særlig dag - og ikke kun på grund af de mange gaver. Du har bekræftet os forældre i, at vi gjorde det rigtige, dengang vi fik dig døbt.

Nu hvor du er ved at blive voksen – eller i hvert fald større – skal vi mindes nogle af alle de uforglemmelige oplevelser vi har haft sammen…”

Altså – start din tale til konfirmanden med at fortælle, hvorfor I er samlet - sig også nogle ord om, hvilken betydning en konfirmation har. Noget om overgangen fra barn til voksen.

Du kan også bruge den gamle vending om, at det ikke er til at forstå, hvor tiden dog bliver af.

”I går stod vi med en baby ved døbefonten – i dag så vi en stor dreng/pige knæle ved alteret. I morgen flyver du fra reden. Det går alt for hurtigt for mor og far”

Hoveddel

Efter en kort og præcis indledning går du til biddet - nemlig talens hoveddel. Her skal du tænke over, hvad du synes er vigtigt, både konfirmanden og gæsterne skal høre om på den store dag.

Find nogle små anekdoter frem, som fortæller noget om konfirmandens personlighed - nogle historier fra barndommen, som peger frem mod i dag.

Det kan både være sjove, rørende, spændende, lærerige eller vilde historier. Valget er dit. Tænk over at det du finder frem, nok ikke skal være alt for pinligt for konfirmanden.

En god blanding af humor og alvor er ofte at foretrække - hvor det er tydeligt, hvornår det er meningen der skal grines - og hvornår der ikke skal.

Alt efter hvor lang din tale skal være, kan du lande på én til tre anekdoter. Hvis din tale skal være lang, skal den også spændende at lytte til hele vejen igennem.

Skær det overflødige fra. Sæt kun ”Greatest Hits” på ved denne enkeltstående lejlighed.

Vi kan sikkert alle huske eksempler på taler, der blev for langtrukne, hvor man som lytter faldt fra undervejs. Den fejl må du ikke begå, når du holder din tale til konfirmanden.

Less is more

Hvis du kun kan komme på én rigtig god og passende anekdote at fortælle, så hold fast i den og fortæl den så spændende og medrivende som muligt.

Men hvordan kommer du så fra indledningen videre til hoveddelen?

Find en måde at binde indledningen sammen med hoveddelen, så overgangen bliver så glidende som muligt.

Hvis du sluttede indledningen med, at tiden går alt for stærkt for mor og far, kunne du gå videre til noget andet, der er gået for stærkt.

” … Det går alt for hurtigt for mor og far.

Og nu hvor vi er ved det hurtige – kan du så huske dengang, det gik lidt for stærkt med at komme frem i livet. Du havde lige lært at cykle uden støttehjul og det hele - og nu skulle den bare have fuld gas. Vi gik en tur og du fik lov at køre lidt i forvejen på din nye racer…”

Digt selv videre på historien. Den ender måske med at konfirmanden lander i en sø eller inde i naboens have.

Afrund din anekdote med noget, der tager dig videre til næste afsnit.

”Du har altså ofte haft godt med fart på, men du kan også finde ud af at lande i et mere eftertænksomt hjørne (udover naboens tjørnehæk…)”

Afrundingen tager dig naturligt videre til næste anekdote, som er af en mindre humoristisk karakter.

”… Når du ikke trænede til sprinterkonge, kunne du lide at fordybe dig i alvorlige, voksne tanker. Tit alt for voksne for en dreng i 3. klasse.

Vi kunne se det på dig en dag, vi hentede dig i fritten. Noget var gået op for dig – et eller andet som du ikke havde tænkt over før. Da I spillede fodbold i frikvarteret, havde I fundet en gammel fugl, som knapt kunne bevæge sig mere. Det havde fået dig til at forstå, at alt der er levende, en dag også skal herfra igen.

Vi måtte berolige dig med, at der var rigtig mange år til nogle af os skulle herfra. Der var alt for meget, vi skulle nå at opleve sammen til, at det var værd at tænke for meget over…”

Afstanden fra en sjov og til en rørende anekdote behøver altså ikke at være særlig langt. Begge historier fortæller noget om konfirmandens sind og personlighed - som sikkert peger frem imod den store dreng/pige I fejrer.

Fra alvor er det altid rart at komme tilbage til et mere let emne.

” … Og nu vi er ved det, med at tænke over tingene. Har du så egentlig tænkt over hvor mange gange vi er faret vild i skoven mor, far og dig. Jeg får det i hvert fald til over 10 gange som minimum.

Vi kan jo alle lide det med at tage på overlevelsestur. Eller måske nok ikke så meget mor … Vores ture i ødemarken har givet dig erfaringer, som du kan tage med dig videre i livet. Det med at få det bedste ud af hvilken som helst situation, vil hjælpe dig med at få dine ønsker opfyldt.”

Anekdoterne kan også handle om fælles oplevelser, som vil komme konfirmanden til gavn fremover. Find noget, I har oplevet sammen, som peger frem i tiden.

Når du har fået fortalt dine anekdoter, er det tid til at runde din tale til konfirmanden af på en god måde.

Afslutning

Bind igen det forrige afsnit sammen med det følgende. Hvis du har sluttet sidste anekdote af med at give gode råd og livserfaring videre, kan det lede dig mod en slutning.

”Nu har du sikkert hørt nok af gode råd og historier fra din gamle far og mor. Vi vil ønske dig alt det bedste i fremtiden - uanset om det drejer sig om lykke, rigdom, kærlighed, oplevelser, venskab eller hvad du ellers ønsker dig.

Tillykke med konfirmationen og med at træde ind i de voksnes rækker!

Og skal vi så råbe et trefoldigt hurra for den unge mand?

Hurra – hurra – og så det lange – huraaaaaaa!

Skål”

Den gode taler

Du skal fange konfirmandens og gæsternes opmærksomhed.

Du kan have skrevet en vældig god konfirmationstale med alle de rigtige virkemidler og spændende anekdoter - det vil dog ikke rigtigt komme til udtryk, hvis ikke du får gæsterne til at spidse ører.

Det er naturligvis det nemmeste i verden at sige, at du bare skal være afslappet, tale højt og tydeligt, smile og alt det der. Men hvis det hele ikke kommer så naturligt til dig, er der dog også råd at hente.

Øvelse gør mester. Jo mere du øver dig – jo mere fortrolig vil du blive med opgaven på dagen. Øv talen på forhånd med en, der godt kan tåle at høre den flere gange - og som gerne må komme med gode råd og forslag til rettelser.

Føler du dig nervøs, vil det lette din nervøsitet at mærke, du har gæsterne med dig. Det kan du selv hjælpe på vej, ved at lægge op til en hurtig respons fra dem. Start for eksempel med at spørge, om alle nu har fået noget godt at spise og har noget at skåle med. Forhåbentlig vil flere svare positivt tilbage - på den måde får du engageret gæsterne i din tale til konfirmanden og føler ikke længere, at du står alene foran et krævende publikum.

Det er ingen skam at vise følelser, når du holder din konfirmationstale. Alle vil kunne forstå, hvorfor du bliver rørt. Se det som et ekstra krydderi, du føjer til, og vær afslappet omkring det.

Din stemme skal kunne høres af alle i lokalet. Find de gæster i lokalet, som sidder længst fra dig, og forestil dig, at de også skal kunne lytte ubesværet med - så kraftigt skal du tale.

Brug din krop til at gøre din tale mere levende. Du vil være mere spændende at se og høre på, hvis du får sat lidt kropssprog og mimik på din tale til konfirmanden.

Hvis du har overskud til ikke at kigge alt for meget ned i dit ”manuskript”, vil du virke mere nærværende. Det er derfor på forhånd værd at tænke over, hvor ”fri” du ønsker at være, når du holder tale til konfirmanden.

  • Har du det bedst med at læse alt op - så du ikke risikerer at gå i stå eller glemme ting - holder du dig til det.
  • Har du mod på at holde din tale ud fra stikord og enkelte sætninger, så forbereder du det.
  • Har du det slet ikke godt med faste skabeloner og snævre rammer - så improviserer du dig frem på dagen, ud fra nogle på forhånd valgte emner.

Tænk over dit tempo, når du holder din konfirmationstale. Tag dig god tid til at lade pointer og jokes falde på plads hos tilhørerne. Kig rundt ind imellem – både på konfirmanden - men også de øvrige gæster.

De sidste gode råd skal lyde herfra.

Gør hvad du umiddelbart føler dig mest tryg ved.

Og så, vigtigst af alt - øv dig! – det vil gøre underværker på dagen.

Alt mulig held og lykke og god fornøjelse med din tale til konfirmanden. Vi håber, du har kunnet bruge vores råd og inspiration.

Få løbende flere festlige tips og idéer her på siden. Måske du bliver booket til at holde konfirmationstale næste gang også?

God fest!