Har du brug for hjælp? Ring på 70 25 22 28 - Vi sender alle hverdage klokken 15 fra vores lager i midtjylland!

Tale til fødselsdag - spred glæde til festen med en fødselsdagstale

En ung mand holder en festlig tale til fødselsdag.

Du vil gerne holde en god tale til fødselsdag. Til en person der står dig nær. Det kan være din mand/kone/bedste ven/nærmeste kollega eller en anden. Men du kan ikke rigtig komme i gang med din fødselsdagstale ...

Så hvad dælen gør du nu? Du har måske ikke den store erfaring med taler. Du går let i stå eller føler, at det er meget ubehageligt sådan at stille sig op foran mange mennesker.

Ro på!

Vi guider dig på bedste vis henimod, at du får skrevet og holdt en tale til fødselsdag der vil bevæge, overraske, underholde eller noget helt fjerde.    

Den gode tale til fødselsdag

Den gode fødselsdagstale er én der fanger folks opmærksomhed. Talen man ikke bare lytter til med et halvt øre og samtidig tænker på, hvornår man dog kan tillade sig at spise igen.

Der er flere måder at nå frem til et godt resultat på.

Prøv for det første at tale højt for dig selv, imens du skriver. Det vil gøre dit sprog mere levende, og du vil allerede være på vej mod at øve dig på at holde talen.

Skriv direkte til modtageren – i dette tilfælde fødselaren. Han/hun er hovedpersonen i din tale, men du kan selvfølgelig sagtens flette dig selv eller andre ind, hvis I har relevans.

Prøv om du kan undgå for lange og snørklede sætninger. Skriv simpelt og præcist – det letter forståelsen.

Humor er som regel en god ting at anvende i sin fødselsdagstale. Med mindre du er den rene stand up-komiker, vil det dog ofte være at foretrække med en blanding mellem sjov og alvor.

Få struktur på din fødselsdagstale

En god struktur på din tale er vigtig. Pas på med at springe rundt i alle mulige retninger. Det skal gerne være nemt at følge med.

Tænk på din tale til fødselsdag som en 3-retters menu – forret, hovedret og dessert.

Eller mere korrekt:

  • Indledning
  • Hoveddel
  • Afslutning

Indledning

I indledningen til din fødselsdagstale skal du fange fødselarens og gæsternes opmærksomhed.

Glem alt om, at bygge langsomt op – gå hurtigt til biddet med noget der vil få ørene til at spidses.

Læg ud med at sige nogle ord om dagens betydning og din egen relation til fødselaren.

Hvis det er en god ven, kan det være, du vil kæde jeres første møde sammen med årene der er gået. Vi starter vores eksempler i det humoristiske hjørne.

Eksempel:

”Nu hvor du, igen, fylder rundt, er det vel passende med en lille status på vores lange venskab. Du har altid sat pris på nogle bevingede og kloge ord – derfor vil jeg da, i dagens anledning, gøre et helhjertet forsøg. 40 år er jo som bekendt ingen alder, men dog alligevel dobbelt så gammelt som 20 år. Kan du huske dengang vi startede på universitetet sammen? Du havde mere end dobbelt så meget hår på hovedet som nu – ellers er du præcis den samme. Eller stort set – du har fået en kedelig vane med at få tunge øjenlåg noget tidligere end dengang, når vi en sjælden gang imellem får sneget os forbi vores respektive bedre halvdele til en festlig aften i byen.”

Eller til ægtemanden:

”Elskede Poul

Endnu et år er gået med dig ved min side, og det er sjældent kedeligt. Faktisk aldrig. I året der er gået, har du præsteret at: falde ned ad trappen, punktere på motorvejen, grave hele haven op, blive uvenner med naboen og gode venner igen – samme dag i øvrigt, samt en masse andre ting. Både stort og småt.  

Sådan har det været siden vi mødtes dengang for alt for mange år siden. Altid stor energi og foretagsomhed – ingen plads til slendrian i sofaen.”

Måske din tale til fødselsdag er til en god kollega:

”En lille tale er på sin plads en dag som i dag. Når min nærmeste kollega har fødselsdag, er det mindste jeg kan gøre da at fortælle et par anekdoter om det forgangne år på firmaet.

Det er en fryd at arbejde sammen med dig. Hvem skulle jeg ellers dele madpakke med, når jeg har glemt min egen? Eller – hvem skulle ellers huske mig på næste medarbejderkursus end dig?

En glemsom kollega har brug for en punktlig kollega – sådan er det. Og sådan vil det altid være.

Til gengæld får du en masse sjov og spas til gengæld. Har du måske andre kollegaer der skruer låget til saltbøssen løst? Eller gemmer dine bilnøgler for 117. gang og stadig kan finde stor morskab i det?

Nej vel? Vores kollegaskab er unikt.”

Indledningen bruger du altså på at fyre et par guldkorn af, man ikke bare kan overhøre. Tænk den som en appetitvækker på talens hoveddel. Hvis det er en humoristisk fødselsdagstale, bruger du humor – hvis talen har et mere bevægende budskab, går det selvfølgelig ikke an med alt for meget sjov.

Afslutningen på indledningen skal gerne glide naturligt over i hoveddelen. Få dem til at hænge sammen på en smart måde.

Eksempel:

”Det at fylde 30 gør man ikke uden eftertanke og tilbageblik fra ens mor. Husk på, at du engang har levet inde i mig – i hele 9 måneder. Du kan ikke bedrive noget, uden at din mor vil føle en eller anden form for ejerskab med det.

Det leder mig frem til 3 små historier, jeg vil fortælle. Fra din fødsel, din 10 års fødselsdag og din 20 års.

Vælg selv hvilken du vil høre først.”

 

En ung dame har svært ved at komme i gang med at skrive sin fødselsdagstale.

 

Hoveddel

Efter en kort og præcis indledning går du til hovedretten. Her skal du tænke over, hvad du synes er vigtigt alle skal høre om på denne mærkedag.

Find nogle små historier/anekdoter frem, som fortæller noget om fødselarens tilværelse og personlighed. Måske nogle historier fra det forgangne år - gerne længere tilbage, hvis der fyldes rundt.

Hvis din tale til fødselsdag er lang, skal den også være spændende at lytte til hele vejen igennem. Skær derfor det overflødige af din fødselsdagstale fra. Fortæl kun det mest vedkommende og interessante.

Sæt dig selv i de andre gæsters sted. Hvad ville du selv synes var interessant at høre om, hvis en anden holde din tale?

Lad os tage nogle eksempler på, hvordan man kunne gribe hoveddelen an ved forskellige lejligheder.

Manden til sin hustrus fødselsdag:

”Sidst vi fejrede din fødselsdag, gjorde vi det slet ikke herhjemme. Vi var blevet enige om en mand/kone-tur helt alene. Uden børn tilmed. Tak i øvrigt til svigerfar og svigermor for pasning af de små. Det var en dejlig tur til Venedig. I gondolerne i måneskinnets skær kunne jeg pludselig huske, hvordan vi havde det, da vi var – kun os – med fremtiden for os. Al den glæde vi skulle opleve og alt det liv vi skulle dele. Med børnene kom det meste – og mere til. Jeg er glad for vi i dag fejrer din fødselsdag sammen med hele familien. Tid alene giver tid til eftertanke, og den eftertanke har ledt mig frem til, at vi er glade, når vi bare er os to – men meget gladere når vi er sammen alle sammen.”

Til datteren der fylder 18:

”… Og hvad vil jeg så sige med det her? Jo, lev nu dit liv som du selv vil, men glem ikke hvor du kommer fra. Og glem ikke at spørge, når der er noget du ikke forstår.

Du var bare en lille nysgerrig pige på cirka 7 år, da du for første gang stillede et af disse spørgsmål, som din stakkels far sjældent kunne give dig et tilfredsstillende svar på – hvorfor er himlen blå? – hvordan bliver en larve til en sommerfugl? – findes der liv i universet? – hvordan kommer jeg derop? – bliver jeg statsminister en dag? – osv. osv. osv.

Selv om jeg ofte måtte skuffe dig med mine svar, stoppede det ikke din lyst til at ville vide og lære. Det behøver man bare kigge på dine karakterer fra gymnasiet for at se med egne øjne. Med et år tilbage dér, er jeg sikker på, du er stærkt på vej mod en lynkarriere inden for et eller andet vigtigt og spændende. Astronaut, atomfysiker, præsident eller professor med speciale i at lære fra sig. Du bestemmer selv vejen – din fars manglende viden vil i hvert fald ikke bremse dig denne gang.”

Til 100-års fødselaren:

”Nå, men – det er utroligt at tænke på hvor meget en tipoldefar, oldefar, morfar, far eller bare Henning har oplevet i sit lange liv. Født under 1. Verdenskrig, teenager i 30’ernes depression, ung mand med kone og barn under 2. Verdenskrig, med til at få hjulene til at dreje igen i Efterkrigstiden, første sæt børnebørn i De Glade 60’ere, 70’ernes frisind, farvefjernsyn, økonomisk vækst og så tilbagegang i fattig-80’erne, børnebørn og oldebørn, 90’erne med europamesterskab og fart på, årtusindskiftet og for lidt siden – dit første tipoldebarn. 5 generationer samlet i dag, elskede Henning. Mange er gået bort siden dine første skridt, men endnu flere er kommet til. Vi ville ønske, du kunne tryllebinde os alle med det helt store PowerPoint-show om dit liv og dine mange oplevelser – men det er trods alt nok for meget at bede en 100-års-fødselar om.”

Efter du har sagt, hvad du synes er mest vedkommende i din fødselsdagstale, er det tid til at runde af.

Afslutning

Bind igen det forrige afsnit sammen med det følgende, så det føles som en naturlig afrunding på din tale til fødselsdag:

”Og med din studentertur til Spaniens sydkyst tror jeg, vi er nået godt omkring dit 30-årige liv. Jeg kunne fortælle meget mere, men det må blive ud på de små timer, hvis nogen skulle have lyst til at høre mere.

Min hals er tør og trænger voldsomt til at blive smurt - så lad os råbe et trefoldigt hurra for den unge mand!

Hurra – hurra – og så det lange – huraaaaaaa!

Skål”

Den gode taler

Du skal fange fødselarens og gæsternes opmærksomhed.

Selvom du har skrevet en nok så god tale til fødselsdag, er det ikke sikkert dine ord kommer rigtigt ud, hvis ikke du får forberedt dig godt nok.

Det siger sig selv, at du får en bedre oplevelse med din tale, hvis du bare er afslappet, taler højt og tydeligt, smiler osv. Det er dog lettere sagt end gjort. Men selvom det måske ikke kommer så naturligt til dig, gør øvelse mester.

Øv dig derfor på din tale til fødselsdag. Først for dig selv – gerne foran spejlet. Efterfølgende kan det være, du kan finde én at holde talen for og ved den lejlighed også modtage gode råd, ris og ros.

Hvis du bliver nervøs når du skal holde din fødselsdagstale, vil det lette at mærke en respons fra tilhørerne. Spørg om alle nu sidder godt, har fået noget lækkert at spise, eller om talen ikke skal starte med en fællesskål. På den måde får du lettet stemningen.

Bliver du rørt over situationen er det ingen skam. Se det som et kærkomment krydderi med en tåre eller to. Gæsterne vil sagtens kunne forstå dig, hvis du bliver påvirket af at holde din fødselsdagstale.

Tal så kraftigt, at alle til stede kan høre dig – selv hende der sidder længst væk. Det ville være synd og skam, hvis nogen skulle gå glip af de guldkorn, du har brugt tid og kræfter på at forberede.

Anvend meget gerne mimik og kropssprog under talen. Det vil gøre det hele mere levende og spændende at se og høre på.

Husk at kigge væk fra dit ”manuskript” ind imellem. Gæsterne og fødselaren skal føle, at du er til stede og ikke bare læser op fra et stykke papir. Skriv gerne kun stikord ned, men skriv altid så meget ned, at du ikke risikerer at gå i stå.

Dit taletempo skal hverken være for hurtigt eller langsomt. Ingen pointer eller detaljer må gå tabt ved, at du taler for hurtigt og dermed utydeligt. Omvendt skal der være et vist flow – ingen skal nå at kede sig undervejs.

Brug de af rådene, som du føler mest for og gør hvad der skal til for, at du føler dig tryg ved at holde din tale.

Og så, vigtigst af alt - øv dig! – det vil gøre underværker på dagen.

Vi håber, du nu har fået masser af inspiration til din fødselsdagstale.

Al mulig held og lykke og god fornøjelse med din tale til fødselsdag og god fest!

Få løbende flere tips og tricks til festlige lejligheder her på siden.