Har du brug for hjælp? Ring på 70 25 22 28 - Vi sender alle hverdage klokken 15 fra vores lager i midtjylland!

Tale til bryllup - hold en bryllupstale der vil blive husket fremover

En stolt far holder bryllupstale.

Du skal giftes og vil gerne holde en uforglemmelig bryllupstale til din kommende mand/hustru. Det kan også være du bare er gæst og vil berige festen med en god tale til bryllup.

Men hvordan kommer du fra tanke til handling? Du har sikkert allerede billeder i hovedet af, hvordan det skal foregå. Måske er du faktisk en ret god taler, men mangler lige den sidste inspiration til at komme i gang med at skrive din bryllupstale.

Vi giver dig i det følgende gode fifs, tips og tricks til, hvordan din tale rammer plet, lige der hvor den skal!

Den gode bryllupstale

Tænk på din tale som en lille forestilling. Du skal hurtigt have publikum med dig - så du må fange deres opmærksomhed.

Men hvordan gør du så lige det?

Start med at sige noget, man umuligt bare kan overhøre. Et eller andet som med det samme får alles øjne til at hvile på dig.

Undgå tale-klicheen: ”Nu er jeg jo ikke den store taler.” Prøv i stedet med: ”Den kommende tale vil ændre jeres liv til det bedre, så lyt hellere godt efter!” Eller: ”Jeg har øvet mig i mindst en uge sammenlagt på denne tale, derfor håber jeg ikke at skuffe jer!”

Din tale til bryllup skal være levende at lytte til, så det nytter ikke, at du bare står og læser op fra et manuskript.

Dit sprog må ikke være for svært at forstå - prøv at snakke højt med dig selv, når du skriver på din tale. På den måde kommer ordene til at ligge meget bedre i munden på dig, og det lyder mere som dig der taler, fremfor en oplæsning fra manuskript.

Husk at tale direkte til modtageren – bruden/gommen eller dem begge. Skriv derfor i du eller I-form. ”Kan DU huske dengang vi var til Kandis-koncert?” – ”Ville I nogensinde have troet, at I skulle sidde her i dag?”

Skriv korte og simple sætninger. Det er ikke lange og flot formulerede sætninger der afgør, om din tale bliver en succes. Det er derimod måden, den kommer ud til folk på. Så hold det simpelt – både for din egen og gæsternes skyld.

Et bryllup er jo, som udgangspunkt, et højtideligt arrangement. Men som med meget andet glider det hele nemmere ned med et kulørt strejf af humor.

Få struktur på din tale til bryllup

Få en let overskuelig struktur på din tale til bryllup. Undgå at fare frem og tilbage i fortid og nutid. Tænk på, at alle skal kunne følge med – både ung som gammel.

Tænk på din tale til bryllup som en raketaffyring i tre trin:

  • Indledning
  • Hoveddel
  • Afslutning

Indledning

Den første del af din tale til bryllup skal få gæsterne/brud og gom til at rette deres opmærksom mod dig. Som nævnt tidligere, bør du med fordel undgå, at din tale lyder som alle andre. Med mindre det da er det du ønsker - så skal du bare ikke forvente, at din tale er noget, folk vil mindes i tiden efter brylluppet. Vær ikke bange for at være lidt modig og betræde nye stier. Et bryllup er en særlig begivenhed og fortjener en tale ud over det sædvanlige.

Læg ud med at sige nogle ord om dagens store betydning og din egen relation til festens midtpunkt(er). Et lille minde som starter din tale op på naturlig vis.

Er dette indledningen på en bryllupstale til din kommende hustru, kunne du gå nogenlunde sådan her til værks:

”Kære, elskede Vibeke

Jeg står her ved din side med rystende hænder – som så mange gange før. Kan du huske første gang vi mødtes – nok ikke så godt – for det var ud på de små timer for flere år siden.

Vores første date står nok klarere i erindringen. Der var der lige det med mine nervøse, rystende hænder. Jeg kom i hvert fald til at vælte et halvt glas hvidvin ned i skødet på dig. Tænk, om du havde haft din pæneste og dyreste kjole på den dag – så havde jeg måske ikke stået her nu og holdt denne tale. Men det havde du heldigvis ikke. Jeans gik i den grad an. Og de sad og sidder stadig virkelig godt på dig – og så vil jeg ikke gå yderligere i detaljer om den sag. Det må blive en anden god gang. I stedet vil jeg sige noget om …”

Taler du primært til din bedste ven, som langt om længe skal giftes, kunne du lægge sådan her ud:

”Endelig, Peter, endelig blev det din tur. Lad mig være ærlig – vi var flere der, for ikke længe siden, var begyndt at tvivle på, om du nogensinde skulle komme ud af dit ungkarleliv. Men se nu bare – dér sidder du i det pæneste tøj vi har set dig i, med et stort smil om læberne. Og det forstår vi godt, når vi kigger på din nyligt udkårne hustru.”

Far til sin gravide datter i brudekjole:

”Du ligner jo din mor, som hun så ud for 30 års tid siden – og det skal du bestemt tage som et kompliment. Ellers ville du heller ikke sidde her med sådan en flot mand ved sin side, som nu er din for evigt. God smag har altid ligget til familien. Jeg er glad for at se, det endnu en gang er gået i arv.

Og nu vi er ved gener og arvemasse – så er det også værd, at kaste blik på din mave. Der er snarlig familieforøgelse på vej – og vi glæder os selvfølgelig meget, mor og jeg. Brudekjolen skal man, trods alt, også kun kunne passe én enkelt gang.”

Indledningen bruger du altså på at fortælle en lille afgrænset ting eller to. Gå ikke i gang med at fortælle en lang og detaljeret historie med det samme. Lad lige roen sænke sig først med et par vittige bemærkninger så folk forstår, at de lige skal lægge bestikket fra sig et par minutter.

Prøv at lave en glidende overgang fra din indledning til hoveddelen.

”Men nu skal det ikke handle om brudekjoler det hele …”

”Nok om ungkarleliv og frysepizzaer – i stedet vil jeg fortælle om dengang …”

”Jeg er sikker på, I hellere vil høre om Jans polterabend i stedet for mine egne taleforberedelser …”

Det kan være svært at komme i gang med din tale til bryllup.

Hoveddel

Efter du har lagt ud med en fængende indledning, er du klar til at gå ombord i ”hovedretten.” Det er her, du skal præsentere det mest væsentlige, du kan komme i tanker om, din tale til bryllup skal handle om.

Du kan både vælge at have et enkelt fokuspunkt, eller finde flere små historier/anekdoter frem.

Man kan både vælge at langt tilbage i tiden, eller holde sig nogenlunde i nutiden frem til brylluppet. Det kommer selvfølgelig også meget an på, om du er brud, gom, ven, far, mor, farmor eller hvem du er.

Husk at en lang tale stiller store krav til din indhold. Tænk derfor nøje igennem, hvad du selv ville synes var interessant at lytte til, hvis du var gæst. Find det mest vedkommende frem og fortæl resten ud på de små timer til dem der måtte være i nærheden.

Hvad ville så være en mulighed at fortælle om, i hoveddelen af din bryllupstale? Vi forestiller os et par eksempler.

Bruden fortæller om dengang, hun mødte sin mand:

”Sommeren 2013 – jeg havde egentlig for en stund opgivet, at det med mænd skulle blive til mere end midlertidige fornøjelser. De fleste af mine veninder var efterhånden afsat med mand, børn og hvad dertil hører, så måske var min chance forpasset. Lige indtil du stod der – eller rettere sad der – på Island Brygge, i din ternede skjorte og lidt for smarte solbriller. Men lad nu det ligge. Vi faldt i snak, og snakken er blevet ved lige siden… ”

Gommen fortæller om sit frieri:

”Der er efterhånden allerede gået et lille års tid. Men jeg vil lige friske minderne op fra den dag jeg friede til dig, elskede Marie.

Det skulle være noget spontant og overraskende for dig, men hvordan forbereder man lige sådan noget? Jeg havde i hvert fald mine grundige overvejelser. Vi skulle ud at spise italiensk på vores foretrukne restaurant, og jeg havde lagt en slagplan, som selvfølgelig ikke kom til at holde stik. Hvad der kunne gå galt – gik galt …”

Mor til sin søn (og hans brud):

”Du har altid været min lille øjesten, Mads. Men en dag må selv en mor give slip og lade sin søn flyve fra reden, med alt hvad det indebærer. Bekymringerne kender alle forældre – og de hører nok aldrig helt op. Men når man ser på dig i dag, og alle andre dage i øvrigt, Simone – så er det helt i orden for en mor at give slip. For min lille, store, Mads er havnet det helt rette sted, og det er jeg meget taknemmelig for og lykkelig over.

Jeg vil gerne fortælle om den første gang, I var til middag hos mig. Mads havde egentlig ikke fortalt så meget om jer. Men jeg vidste, at der var gang i noget lykkeligt. Derfor tog jeg selv affære og spurgte Mads, om det ikke var på tide, at få din gamle mor introduceret for dit nye bekendtskab …”

Andre taleemner og måder at gøre det på, kunne være:

  • Alfabettale – brug bogstaverne til at bygge din tale op.

A: står for alvor. Jeg forstod, du mente det alvorligt, da du spurgte om det var min eller din lejlighed, der skulle sættes til salg.

B: står for butiksassistent. Min jobtitel dengang vi mødtes. Meget er sket sidenhen, men vores kærlighed er stadig den samme.

  • Tillægsord – fortæl om brudeparret ved hjælp af tillægsord.

Omsorgsfulde: Skal man finde en skulder at trøste sig ved eller et par opmuntrende ord, kan man altid gå til jer. Og det har jeg gjort i flere omgang. Det ved I bedst af alle.

Kreative: Det kræver blot et enkelt besøg i jeres have for at forstå, hvilke opfindsomme tanker der rumsterer i jeres hoveder. Vi er mange der er misundelige – kedeligt at besøge jer er det aldrig.

  • Fortid/nutid/fremtid – Start med at fortælle en vedkommende anekdote fra tiden der er gået. Gå dernæst videre til festen I står midt i og hvordan dagen er forløbet indtil videre. Slut af med dine håb for fremtiden og gæt på, hvad den bringer.
  • Genstande – Medbring nogle genstande som du bygger din tale op omkring. F.eks. løbesko - hvis parret ikke var mødtes, uden de begge var medlemmer af samme løbeklub. Cykelhjelm – hvis brudeparret sætter sikkerheden først og ikke begiver sig ud på cykeltur uden at beskytte sig. Bliv selv ved.
  • Karaktertræk – Fortæl om de træk ved din udkårnes personlighed, du faldt for, og som du stadig værdsætter. Fantasifuld, rolig, (k)ærlig, viljestærk, morsom, modig, intelligent, osv.

Når du har fortalt, hvad du ville i hoveddelen af talen, er det tid til at runde din tale til bryllup af.

Afslutning

Prøv igen at flette det forrige afsnit sammen med det følgende. Hoveddelen skal ikke afsluttes for brat, men på en måde så det naturligt leder videre til afslutningen på din bryllupstale.

” … og det var nogenlunde sådan det gik til, at jeg fik dit ja, elskede Sofie. Jeg kunne fortælle meget mere om vores liv sammen – men vil nøjes med til sidst at ønske os alt godt i fremtiden.

Jeg elsker dig og vil være din for evigt.

Lad mig udbringe en skål for min smukke brud og af hjertet tak for alles tilstedeværelse på denne smukke dag.”

Den gode taler

En god taler formår at fange opmærksomheden fra de tilstedeværende i lokalet. Du er sikkert ikke professionel taler, men kan stadig tage ved lære af nogle enkle gode råd.

En god tale til bryllup kommer ikke til sin ret, hvis ikke taleren formår at få tilhørerne til at spidse ører.

Hvis du på forhånd har øvet dig grundigt på din tale, er der naturligvis også meget større mulighed for, at det bliver en god oplevelse at holde den – både for dig og dine gæster – end hvis du ikke øver dig.

Vi kender nok alle til knap så vellykkede taler. Hvor taleren bare har læst ordret op fra sine papirer, eller hvor en tydeligt nervøs taler er gået i stå undervejs.

Du kan øve dig, så du undgår de omtalte scenarier.

Øv dig på, at ramme et passende toneleje. Det skal hverken være for kraftigt eller lavt. Alle tilstedeværende skal kunne høre alt hvad du siger – så kraftigt skal du tale.

Find gerne en at holde din tale for på forhånd. På den måder kan du også få konstruktiv feedback efterfølgende – hvad fungerede godt, og hvad kunne forbedres.

Let din nervøsitet med et par sjove bemærkninger til gæsterne i starten. ”Lad os nu lige starte med en fællesskål, så jeg kan få smurt mine nervøse stemmebånd.” ”Har I fået noget godt at spise? For de næste 5 minutter, må I lige holde bestikket i ro.” Der vil lyde lidt latter og beroligende kommentarer, og det vil sikkert lægge en dæmper på dig.

Hvis du bliver rørt undervejs i din bryllupstale, er det kun en ekstra bonus som underbygger dine ord. Alle vil kunne forstå dine tårer, og der er ikke nogen grund til at gemme dem af vejen.

Brug din krop og dine arme til at sætte noget mimik på talen. Det løsner også op for anspændthed, at få lidt bevægelse med.

Kig indimellem væk fra dit papir – hvis du da har skrevet noget ned på forhånd – og få øjenkontakt med brud/gom og gæster. Det vil øge dit nærvær, hvis du også finder plads til dét midt i din tale.

Hvis du skriver et manuskript til din bryllupstale, så skriv kun det mest nødvendige ned. Det vil virke stift, hvis du udelukkende læser op. Øv dig på at fortælle frit ud fra en række stikord og sætninger.

Tal i et passende tempo, så alle kan følge med. Hverken for hurtigt eller langsomt. Der er sikkert både børn og ældre til stede – alle skal have mulighed for at få fat i dine gyldne ord.

Det var mange velmente råd og vejledninger. Brug de dele som du føler giver mest mening for dig. Gør ellers hvad du selv ved der skal til for, at din tale til bryllup bliver en god oplevelse.

God fornøjelse og held og lykke med din bryllupstale. Find løbende flere festlige fiduser, råd og tricks her på siden.

Godt bryllup!